Studeren in Hong Kong

Op het moment van schrijven ben ik net over de helft van mijn tijd hier in Hong Kong, waar ik een semester lang studeer. Daarom werd mij gevraagd om een stukje te schrijven over mijn ervaringen hier en de lezer aan te moedigen om zelf ook de ‘kleine’ oversteek te wagen naar het meest Westerse stukje van China. 

Ik zal zelf maar beginnen met een paar redenen waarom ik voor Hong Kong heb gekozen en waarom ik denk dat het nuttig is om dit deel van de wereld beter te leren kennen. China, Hong Kong en Oost-Azië gaan een steeds belangrijkere rol spelen binnen het internationale systeem met het oog op politieke, economie, milieu, energie en cultuur. Dit was mijn belangrijkste reden om hier naartoe te gaan. Hong Kong is een Speciale Administratieve Regio binnen de Volksrepubliek China. Je leeft hier onder het motto van 1 Country, 2 Systems. Oftewel: je krijgt de kans om China beter te leren kennen zonder dat je afstand hoeft te doen van Google, Facebook en allerlei andere zaken die de ‘Great Firewall’ tegenhoudt. 

Ik studeer hier aan de City University of Hong Kong (CityU), een kleinere universiteit in het noorden van de stad (Kowloon) en daarmee in het ‘Chinese’ gedeelte van Hong Kong. De universiteit zelf bestaat voornamelijk uit drie gebouwen en dit maakt alles vrij overzichtelijk. Alle tentamens zijn officieel in december, maar ik heb nu al gemerkt dat maar één vak dit werkelijk volgt. Het niveau van de vakken is goed te volgen en soms krijg ik het gevoel dat het vooral beschrijvend is. Verder krijg je meestal een deel van je cijfer voor aanwezigheid, is 40% een D (een passing grade) en is het cijfer cumulatief. Dit zorgt ervoor dat ik voor sommige vakken na het doen van een presentatie en een paper, eigenlijk geen final exam meer hoef te doen om een ‘passing’ grade te krijgen. Dit voelt een beetje vreemd in vergelijking met Nederland. Verder is de universiteit heel sterk in de communicatie, alles gaat snel in het Engels en ik heb weinig moeite gehad met inschrijven voor vakken etc. Ook hebben ze erg goede docenten kunnen aantrekken wat ervoor zorgt dat niveau van de docenten zelf erg goed is. Ook wil ik nog even vermelden dat er ontzettend veel (Europese) exchange students zijn, voornamelijk Nederlanders, Duitsers, Zweden en Canadezen. 

Hong Kong Island, aan de andere kant van het water, wordt gezien als het meer Westerse en Internationale gedeelte. De stad beweegt snel, mensen lijken vaak gehaast, maar gelukkig is de stad ook heel compact en ben je overal binnen no-time met de metro (MTR). En overal tussen de hoge torens, vind je verborgen parken en tuinen; kleine stukjes rust. 

Eten doe je buiten de deur; bijna niemand kookt zelf en overal zijn plekken te vinden om iets lekkers te eten. En de beste/leukste plekjes kom je tegen in een shopping mall of gewoon op de straathoek. Ook om te winkelen is deze stad geweldig en buitenkansjes doen zich overal voor. Verschillende street markets, night markets en shopping malls bieden alles en nog meer aan en onderhandelen over de prijs kan altijd. Uitgaan is bijzonder goed mogelijk op Hong Kong, terug met de taxi neem je voor lief (ondanks dat de taxi zelf niet heel duur is). Op bepaalde avonden is het ‘ladies-night’ en krijg je als jongedame je drankjes gratis (woensdag en donderdag). Verder sta je meestal dan tussen alle aanwezige Europeanen en Amerikanen. 

Voor Hong Kong heb je twee opties: of je ziet alle belangrijke toeristen attracties binnen vijf dagen, of je hebt maanden en jaren nodig om alle mooie plekjes te ontdekken. Zo kan je heel goed hiken door de fantastische natuur hier, maar ook door Azië rondvliegen. Eigenlijk heeft deze stad heel veel te bieden. Alleen jammer van de smog….

Dit artikel is geschreven door Boudewijn Bisschop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *