Eerstejaars student Rob: “Ik was altijd al geintresseerd in de politiek”

Het studiejaar is al een tijdje aan de gang, dus is het tijd om te gaan peilen hoe de studie bevalt bij onze toekomstige politicologen. Ook eerstejaars politicologie student Rob (18) vertelde aan Politeia-redacteur Elaha Razeq over zijn ervaringen aan de VU. 

Welkom! Vertel eens iets over jezelf en waarom je keuze juist op politicologie viel.
“Mijn naam is Rob en ik ben 18 jaar. Ik kom uit Zwaag en ben afgelopen zomer geslaagd voor het  VWO.  Ik was altijd al in politiek geïnteresseerd, voornamelijk hoe alles in elkaar inspeelt. Maar ik twijfelde wel tussen andere studies.”

Welke studies dan?
“Iets met rechten of meer een studie in de economische hoek, bijvoorbeeld fiscale economie. Doordat anderen ook zo enthousiast over deze studie waren, heb ik uiteindelijk voor Politicologie gekozen.”

Waarom de Vrije Universiteit in Amsterdam?
“Amsterdam stond vanaf het begin al voor mij vast, niet alleen omdat het ideaal is qua afstand maar ook beviel mij de wijze waarop onderwijs wordt aangeboden. Al tijdens de open dag kreeg ik de indruk dat de studie kleinschaliger is aan de VU dan aan de UVA. Dat vind ik persoonlijk heel fijn. Veel studiegenoten heb ik bijvoorbeeld al tijdens de introductieweek en via faculteitsvereniging EOS leren kennen.”

Leuk! Dus je bent naar een open dag geweest, hoe was dat?
“Ja, ik ben er zelfs  twee keer geweest! Ik had achteraf gezien een dagje moeten meelopen. Ik denk dat je met een meeloopdag een beter impressie van de studie krijgt. Alhoewel een open dag alles mooier laat zien dan dat het in de werkelijkheid is. ‘’

Ben je genoeg voorgelicht over het studeren en wat er allemaal bij komt kijken?
“We zijn op de middelbare school  naar één open dag geweest  aan de RUG , maar daar hield het ook bij op. Nou moet ik wel zeggen dat de docenten van mijn middelbare school erop hebben gehamerd om meer Universiteiten te bezoeken. Ook adviseren ze dat je al vanaf de vijfde klas naar open dagen moet goed. Mij heeft het zeker goed gedaan! “

Hoe vind je de studie tot nu toe, komt het overeen met jouw verwachtingen?
“Ik moet zeggen dat het toch een stuk theoretischer is dan ik had verwacht. Je hebt bepaalde colleges waar je door de droge stof heen moet vechten. Ik hoop dat de volgende periode meer afwisseling biedt.’’

Ben je naast je studie actief in verenigingen of met andere studiegerelateerde activiteiten bezig? 
“Ja, ik ben lid van EOS. Toevallig heb ik vandaag gesolliciteerd voor een commissie. Mijn top drie bestond uit de Borrel Commissie, Media Commissie en nog een andere commissie waarvan ik nu even niet meer weet hoe die heet.”

Je bent goed actief bezig, houd je zo nog wel vrije tijd over?
“Dat wel, alhoewel ik in het begin me begon te realiseren dat het toch best wel hard werken is. Maar ik heb wel de tijd om elke zondag tegen een balletje aan te trappen.”

Waar kijk je het meest tegenop?
“Tegen de tentamens, ik heb serieus geen idee wat ik kan verwachten.”

Wat is er veranderd ten opzichte van afgelopen jaar?
“Veel. Ik ben vaker laat thuis maar ik heb ook een stuk minder uren die ik op school door breng.  Best relaxed eigenlijk. Alleen is het wel altijd een gedoe om je werk er niet onder te laten leiden, maar dat is nou eenmaal zo.”

Weet je al wat voor afstudeerrichting je gaat kiezen, bestuur en beleid of de internationale kant?
“Ik heb een lichte voorkeur voor bestuur en beleid,  het is meer op lokaal niveau dus je kan er in de buurt wel wat mee. Internationaal blijft groot en vaag. Maar dat moet ik nog  allemaal verder ontdekken dit jaar.”

Wil je de politiek in?
“Ik denk er wel eens over na, het trekt mij wel maar ik weet niet zeker of het echt iets voor mij is.’’

Kortom, raad je de studie politicologie aan op basis van je ervaringen tot nu toe?

“Ik zou het wel aanraden, maar het verschilt per persoon. Ik was altijd al politiek geïnteresseerd dus dat maakte mijn keuze makkelijker. Ik heb meegedaan met MAP en ik zat  in de leerlingenraad. Het is heel cliché, maar doe gewoon wat je leuk vindt!”

Ik ben blij dat je geen spijt hebt van je keuze, heb je nog een belangrijke tip voor  toekomstige studenten?
“Doe mee met de introductieweek! Je leert daar al veel mensen kennen en het is erg gezellig. Dat is wel een goed begin van je studie!’’

Dit interview is afgenomen door Politeia-redacteur Elaha Razeq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *