Koreaanse Avonturen

Ik verblijf dit semester in Seoul te Zuid-Korea. De hoofdstad van een land dat in het westen vooral overschaduwd wordt door haar kwade tweelingbroer. Zelfs wanneer het Oost-Aziatsiche land een keer in het nieuws genoemd wordt, heeft dat vrijwel altijd betrekking op- je raad het al- een van haar aanvaringen met de noordelijke volksrepubliek. Mijn interesses voor die maniakale dictatuur, nucleaire wapens en internationale veiligheid waren voor mij een van de reden om hier op uitwisseling te gaan – je blijf immers een politicologie student.

Zeker de afgelopen maanden lijken de politieke verhoudingen alsmaar meer onder druk te staan. Als student merk je hier echter niet al te veel van. Mijn Koreaanse medestudenten lijken er niet al te veel mee bezig te zijn en zijn soms zelfs verbaast dat wij in het westen zoveel van de spanningen meekrijgen. Toch lijkt de Zuid-Koreaanse propaganda machine op volle toeren te draaien; op tv zijn vrijwel altijd wel militaire trainingen te volgen en ik zie elke dag wel een aantal Koreaanse vlaggen wapperen. Daar komt bij dat elke Zuid-Koreaanse man twee jaar verplicht in dienst moet. De invloed van het leger, wat bekent staat als een van de grootste en geavanceerde strijdkrachten ter wereld, is dan ook dagelijks te zien. Veel van mijn Koreaanse vrienden zijn al in dienst geweest (voor mij de reden om het potje paintball van vorige week maar over te slaan) en in het straatbeeld is het geheel normaal om meerderde jongemannen in uniform voorbij te zien lopen.

Alhoewel dit natuurlijk extreem anders is dan in Nederland is, vond ik me dit van te voren niet al te moeilijk voor te stellen. Wat echter een grotere cultuurshock voor mij is, is het dagelijks leven. Net als veel Nederlanders wist ik maar weinig over Zuid-Korea waardoor ik mij zeker in het begin dag in dag uit mijn ogen uitkeek. De straten zijn gevuld met aquaria waar een verscheidenheid aan buitenaards-achtige zeedieren in rondzwemmen. Men eet hier veel vis en schaaldieren wat vaak voor interessante maar ook ijzingwekkende gerechten zorgt. Zo heb ik vorige week na veel wikken en wegen een levende octopus naar binnen gewerkt. Koppeltjes dragen vaak precies dezelfde outfits en hoewel Koreanen over het algemeen niet heel ‘aanrakerig’ zijn hangen meisjes vaak in hun vriendjes alsof het apen in een boom zijn. Van prachtige oude paleizen en tempels tot hypermoderne winkelcentra en wolkenkrabbers, Seoul heeft het allemaal. Een exotische, vaak vreemde maar ook vooral een enorm interessante stad vol met vriendelijk en behulpzame mensen. Een academische uitwisseling zit vol met geweldige maar ook uitdagende aspecten, dit maakt het moeilijk dan niet onmogelijk over te brengen in een enkel artikel. Ben je verder nog benieuwd wat ik verder in Korea mee maak? Lees dan ook mijn blog voor de Advalvas.

Dit artikel is geschreven door Lasse de Graaf, derdejaars student politicologie en redacteur van Politeia Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *