Bestaat de Chinese Droom?

In China krijgt iedereen de kans om een prachtig leven te leiden. Tenminste, dat zegt de regering.  Sinds 2013 voert Xi Jinping beleid dat in het teken staat van twee peilers: harmonie en groei. Daarnaast is er een derde aspect aan toegevoegd, namelijk: de Chinese droom. De Chinese droom is geïnspireerd op de Amerikaanse droom, maar wat is de Chinese droom precies? Bestaat de Chinese droom eigenlijk wel?

Wat is de Chinese droom?
‘Durf te dromen, werk hard om jouw droom en die van onze natie te  verwezenlijken’ is het credo van Jinping. De Chinese droom draait om het revitaliseren, verbeteren en versterken van de Chinese samenleving. Dit willen de Chinezen bereiken door middel van zowel buitenlands als binnenlands beleid. In het buitenlandse beleid willen de Chinezen laten zien dat China een sterke en betrouwbare partner is in de wereldpolitiek die niet moet worden onderschat. Het binnenlands beleid is in dienst om de samenleving te verbeteren en te versterken. Daarom staat onder meer de aanpak van corruptie centraal. Om iedereen de kans te geven een prachtig leven te leiden zal de economische groei zich meer richten op een duurzamere groei. De duurzame groei van de Chinese economie die wordt gevoed door de vraag vanuit het binnenland in plaats van buiten de grenzen. Hiervoor moet wel eerst de binnenlandse geprikkeld worden.

Om de Chinese droom te verwezenlijken is er vertrouwen nodig in de aanpak van Jinping. Zijn manier van leiderschap zou de enige mogelijkheid zijn om de utopie voor China te bereiken. Jinping gebruikt zijn persoonlijkheid om het Chinese volk aan zich te binden, hierbij neemt hij een voorbeeld aan Mao.

De Chinese en de Amerikaanse droom
Xi Jinping is geïnspireerd door de Amerikaanse droom. Jinping heeft in 1985 in Amerika gestudeerd waar hij in aanraking kwam met de Amerikaanse droom. Echter, er zijn belangrijke verschillen met de Amerikaanse droom. Het individu staat centraal in de Amerikaanse droom, de droom is namelijk om individueel succes te behalen. In de Chinese droom staat de natie centraal; in de Chinese droom gaat het om collectief geluk.

Bestaat de Chinese droom?
‘Er bestaat helemaal geen Chinese droom’, zo stelt Ai Wei Wei. ‘Het is enkel een nachtmerrie. Het is een prachtig luchtkasteel, maar die staat niet op de grond.’ De Chinese kunstenaar en politiek activist gelooft niet in de Chinese droom en stelt dat deze niet bestaat. Desondanks wordt de Chinese droom steeds meer onderdeel van het dagelijks leven in China waarmee er ook steeds meer in het bestaan wordt geloofd. De term ‘de Chinese droom’ wordt door Jinping verspreid middels menig medium. Wanneer er gesproken wordt over de rol van de Chinese burger in de maatschappij en de doelen van de natie verschijnt de term ‘de Chinese droom’. Ook in bushokjes en andere openbare plekken vertelt Jinping je vroom en spaarzaam te leven.

Ja, de Chinese droom bestaat. Maar: is het een droom? En hoe goed is deze droom voor de Chinese natie? Dat de Chinezen een doel voor ogen hebben voor de natie is duidelijk. Echter, is dit een goede of een slechte droom? Welke invloed zal dit hebben op de Chinezen? De tijd zal het leren.

Dit artikel is geschreven door Veerle Voermans. Zij is vierdejaars politicologie student en mede-hoofdredacteur van Politeia Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *