Studentenbezoek Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op woensdag 1 juni bezochten de 1e-jaars politicologen het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van Bachelorwerkgroep 3. Zij kregen daar van medewerkers van het ministerie meer informatie over het non-proliferatieverdrag.

Over dit verdrag gaan de studenten eind juni met elkaar in discussie in het jaarlijkse VU MUN-model. Hierbij spelen ze de conferentie om de vooruitgang in uitvoering van het verdrag te evalueren na.  Tijdens het bezoek aan het ministerie werd er eerst een quiz gedaan, om te kijken hoeveel de studenten al wisten over het verdrag. Zo werd duidelijk dat Nederland voor zero kernwapens is en er nog steeds een aantal landen zijn die het verdrag nog niet ondertekend hebben. Na de quiz was er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De vraag die natuurlijk altijd wordt gesteld, is de vraag of er nu Amerikaanse kernwapens in Nederland lagen? Ook dit jaar kwam daar natuurlijk geen duidelijk antwoord op. Wel werd duidelijk dat Nederland zich nog steeds zal blijven inzetten voor een kernwapenvrije wereld.

Naast de vragen over het verdrag, was er toevallig ook nog een stagiaire bij. Zij heeft verteld hoe ze aan een stage bij Buitenlandse Zaken is gekomen en welke dingen je allemaal moet doen daarvoor. Zo moet je een brief schrijven, een gesprek hebben, een taaltest doen en een assessment dag overleven. Verder wordt de inhoud van je stage aangepast op wat een student kan. Kan je dus meer verantwoordelijkheid dragen, dan is de kans dus groter dat je ook meer verantwoordelijkheden krijgt. Al met al was het een geslaagde en leerzame ochtend. Na het programma waren de studenten vrij om Den Haag in te gaan.

Dit artikel is geschreven door Koen van Dijk, eerstejaars student politicologie. Lees hier een voorbeeld van een ‘position paper’ over kernwapens (werkgroep 3).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *