Justin Trudeau: meer dan een sixpack?

Mark Rutte in een boksring: niet echt een waarschijnlijke situatie. Nederland is al van slag als hij naar een concert van De Toppers gaat. De Canadese premier Justin Trudeau draait echter z’n hand niet om voor een potje boksen. Het liefst trekt hij zijn shirt erbij uit, zodat z’n indrukwekkende tatoeage zichtbaar wordt. Klinkt een beetje als Poetin misschien, maar niks is minder waar. De vraag is: wat voor politicus is Trudeau dan wel? Is hij meer dan alleen zijn wasbordje?

Trudeau – de 44-jarige leider van de Liberale Partij in Canada. Politiek is hem met de paplepel ingegoten: zijn vader Pierre was van 1968 tot 1984 ook premier van Canada. In november 2015 werd Trudeau zelf beëdigd als premier. Hij woont nu dus in de ambtswoning waar hij ooit opgroeide. Hier woont hij met zijn vrouw en drie kinderen, van wie hij graag benadrukt hoe belangrijk ze voor hem zijn. Trudeau is een stuk linkser dan zijn voorganger Stephen Harper van de Conservatieve Partij. Hij beloofde onder andere de opvang van 25000 Syrische vluchtelingen voor het einde van 2015, legalisering van marihuana, meer feminisme, betere klimaatafspraken, gedegen onderzoek naar de vermissing van 1200 inheemse Canadese vrouwen en de terugtrekking van Canada uit Syrië.

justin
“Vanaf vanavond wordt Canada weer het land dat het vroeger was”, stelde Trudeau in zijn overwinningsspeech.

Inmiddels is Trudeau ongeveer een half jaar onderweg als premier. Hij begon voortvarend, met een kabinet dat precies evenveel mannen als vrouwen telde. Ook is Canada gestopt met de luchtaanvallen in Syrië. Er wordt een begin gemaakt met het onderzoek naar de vermissing van de inheemse bevolking van Canada. Op de klimaatconferentie in Parijs zei Trudeau dat Canada niet langer een achterblijver zou zijn op het gebied van milieu. Echter, concretere plannen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zijn er nog niet. Ook de opvang van 25000 duizend Syrische vluchtelingen voor het einde van 2015 bleek ook wat te ambitieus, wegens logistieke problemen en veiligheidszorgen na de aanslagen in Parijs. Daarnaast is marihuana nog lang niet legaal, maar er is een klein begin gemaakt: er is iemand aangewezen om dit project te leiden.

Er lijken wel wat barstjes te komen in het zonnige imago van Trudeau. Hij kwam vorige week in opspraak vanwege de ‘Elbowgate’. Geërgerd over het gedrag van de conservatieve politicus Gordon Brown, beende Trudeau in de Canadese House of Commons op hem af. Onderweg vertelde hij een aantal parlementariërs ‘to get the fuck out of the way’. Vervolgens greep hij Brown bij zijn arm, waarbij hij de vrouw achter hem een elleboogje gaf. Trudeau heeft inmiddels drie keer z’n excuses aangeboden, maar het blijft een onhandige actie.

Trudeau is dus niet altijd de lieve huisvader die hij pretendeert te zijn en heeft nog geen substantieel verschil gemaakt in Canada. Dat valt misschien ook niet te verwachten binnen een half jaar. De ‘honeymoon’ lijkt een beetje voorbij. Toch blijft Trudeau mateloos populair. Op verschillende gebieden heeft hij in elk geval een goed begin gemaakt met zijn hervormingsplannen. Met zijn charisma weet hij heel wat teweeg te brengen. Hij heeft blijkbaar een wat opvliegend karakter, maar als hij dat in toom weet te houden, zou Trudeau nog best ver kunnen komen met het inlossen van zijn grote beloften.

Dit artikel is geschreven door Roos Lankhorst, derdejaars studente politicologie. Lees ook haar artikel over de strijd om de Zuid-Chinese zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *