De Gouden Tips voor een Succesvolle Thesis

Het schrijven van een thesis is voor weinig studenten het hoogtepunt van de studie. Bijna iedereen heeft wel een momentje waarop ie het niet meer helemaal ziet zitten. Zoals wanneer midden in je onderzoek blijkt dat je hoofdvraag helemaal niet te beantwoorden is, of als je weer eens geen toegang hebt tot het meest perfecte artikel op Google Scholar. Ben jij bezig met je thesis en inmiddels gefrustreerd, moe en in staat om willekeurige woorden in wit lettertype onder je thesis te plakken zodat je op die manier het woordenaantal verhoogd? Of te wel: kan jij wel wat hulp gebruiken? Politeia Magazine helpt je graag een handje op weg. Wij vroegen aan vijf pas afgestudeerde bachelorstudenten wat hun gouden tip is voor het schrijven van een succesvolle thesis. Doe er vooral je voordeel mee!

Naam: Rosa Jong.
Nu bezig met: Master Bestuurskunde.
Thesis-onderwerp: Het effect van stemhulpen op de opkomst bij verkiezingen.
Mijn gouden tip: Het belangrijkste bij het werken aan de bachelor thesis is dat je gestructureerd te werk gaat. Stel een duidelijke (en haalbare) planning op. Valideer regelmatig bij je begeleider of je huidige opzet nog voldoet aan de gestelde eisen, anders loop je het risico tijd te verspillen door stukken continu opnieuw te moeten schrijven. En vooral: kies iets waar je gepassioneerd over bent, je zit er immers maanden aan vast.

Naam: Haitse Kreek.
Nu bezig met: het Voorzitterschap van Faculteitsvereniging EOS.
Thesis onderwerp: Legitimiteit van de Europese Unie. Tijdens mijn driejarige bachelor ben ik de Europese Unie steeds interessanter gaan vinden. Van bovenaf opgelegd aan de Europese burgers door een politieke elite, werkt dit? En is dit legitiem? Dat zijn de vragen die tot het schrijven van mijn thesis hebben geleid.
Mijn gouden tip: Het schrijven van mijn thesis was een lang en lastig proces. Zorg er voor dat je goed contact hebt met jouw begeleider en laat je dus ook begeleiden.

Naam: Fenna Bastiaansen.
Nu bezig met: de functie Project Coördinator bij de Facultaire Studentenraad FSW en losse vakken aan de UvA.
Thesis onderwerp: De percepties van gedetineerden over de mogelijkheden tot een goede re-integratie in de samenleving. Via het Honours Programme kregen we, alle Honoursstudenten, de kans om mee te werken aan een onderzoek binnen het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Samen met drie anderen ben ik dat avontuur aangegaan. We mochten gebruik maken van een gedetineerdensurvey, die door 3509 gedetineerden was ingevuld. Super gaaf!
Mijn gouden tip: De tijd aan mijn scriptie heb ik als leerzaam en leuk ervaren. Met z’n vieren hebben we heel wat af gediscussieerd, maar het heeft iets moois opgeleverd! De belangrijkste tip: wees kritisch naar elkaars tekst en naar je eigen tekst. Op deze manier haal je (uiteindelijk) het beste uit jezelf en elkaar.

Naam: Roos Lankhorst.
Nu bezig met: Tweede bachelor.
Thesis onderwerp: Motieven voor stemmen op de PVV.
Mijn gouden tip: Beetje afgezaagd, maar kies een onderwerp dat je echt interesseert. Ik interviewde voor mijn scriptie PVV-stemmers en vond het best veel gedoe om genoeg mensen te vinden en alles uit te typen. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb: ik heb allerlei mensen geïnterviewd die ik anders waarschijnlijk nooit gesproken had. En raak niet in de stress als je even vastzit. Dat heeft iedereen wel eens, en uiteindelijk komt het (bijna) altijd toch wel goed.

Naam: Stephan Visser.
Nu bezig met: Werken.
Thesis Onderwerp: Welke factoren zijn van toepassing op een succesvol samenvoegingsproces bij gemeenten?
Mijn gouden tip: Het allerbelangrijkste bij het schrijven van je thesis is het onderwerp. Wanneer je een onderwerp kiest wat jou ontzettend interesseert en waar jij later misschien wel iets mee wilt doen wordt het een stuk leuker om aan je thesis te gaan werken. Verder zou een tip van mij zijn: kies duidelijk voor een bepaalde vorm van onderzoek (kwalitatief of kwantitatief), maar steek niet té veel tijd in het onderzoek zelf maar ga ook vooral veel schrijven. Lever de stukken op tijd in bij je docent zodat hier elke keer goede feedback op komt die je kunt verwerken. Onthoud dit en je thesis is een fluitje van een cent!

Heb jij ook nog een tip voor iedereen die nu zwoegt op zijn of haar thesis? Laat vooral een reactie achter! Wij wensen je heel veel succes. En mocht het écht niet lukken, dan is dit misschien wel de beste tip:

Study-tip-Stand-up-Stretch-Take-a-walk-Go-to-the

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *