Baan of bijstand? Het carrièreperspectief van politicologie

“Klinkt super interessant, maar wat kan je daar mee worden?” Negen van de tien keer krijg ik dit antwoord als ik zeg dat ik politicologie studeer. Inmiddels is mij duidelijk geworden dat dit de beleefde vertaling is van: “Klinkt super interessant, maar heb je je al ingeschreven voor de bijstand?”

Schets ik nu een te pessimistisch beeld? Waarschijnlijk. Maar feit blijft dat ik de afgelopen drie jaar de zin “wanneer ga je nou eens een échte studie doen?” echt íets te vaak heb gehoord. Ik vind politicologie een enorm interessante, actuele studie en ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Maar soms heb ik er niet honderd procent vertrouwen in dat ik een succesvol carrière tegemoet ga. Is het echt zo slecht gesteld met het baanperspectief van politicologen? Voor Politeia Magazine zocht ik het uit.

Hoe snel vinden politicologen een baan?
Oké, eerst even de feiten. Na zijn of haar afstuderen verstuurd de politicoloog ongeveer 25 sollicitatiebrieven en gaat 4 keer op een sollicitatiegesprek. Het duurt zo’n 6,8 maanden voordat de politicoloog wordt aangenomen op een baan op niveau en het overgrote deel van de politicologen vindt deze baan via een bestaande vacature. Na anderhalf jaar heeft maar liefst 75% een vast contract, of uitzicht hier op. 6% is werkeloos; het gemiddelde van alle universitaire studies is 5%.

Onze baankansen zien er dus best rooskleurig uit! Politicologen staan na anderhalf jaar niet achter een frituurpan bij de Macdonalds maar hebben een baan op niveau en (uitzicht op) een vast contract. Dat je hier gemiddeld zeven maanden voor moeten zoeken is ook niet het einde van de wereld. Het geeft je mooi de kans om nog een extra stage of wat vrijwilligerswerk te gaan doen. Of natuurlijk iedere serie op Netflix af te kijken, dat kan ook. House of Cards is in mijn ogen gewoon een politieke documentaire reeks en er is helemaal niks mis met nog wat zelfstudie na je afstuderen.

“Sorry, ik kan niet komen vanavond. Ik moet helaas studeren”.

Waar kom je terecht?
We beginnen wederom met wat leuke feitjes. Surprise, surprise: het overgrote deel van de politicologen komt terecht in de zakelijke dienstverlening (28%) of bij de overheid (24%). Hierna is het onderwijs (15%) de grootste sector, en verder komen politicologen op diverse plekken terecht. Bijna 90% werkt gewoon in loondienst. Opvallend is wel dat de banen waarin wij terecht komen meestal geen politicologie als achtergrond vereisen. Slechts 6% komt terecht bij een baan waar je alleen toegang toe hebt met onze studie. Maar liefst 46% van de mensen beland zelfs in een baan die met ieder andere universitaire studie ook verkregen had kunnen worden. Wel geven afgestudeerde politicologen hun functie na anderhalf jaar een mooie 7.4, wat rond het gemiddelde van alle universitaire opleidingen ligt.

Dit soort feiten zijn helaas een beetje abstract en daarom ging ik een paar weken geleden naar een evenement van het Jonge Politicologen Netwerk, waar je kon netwerken met politicologen. Waar waren zij terecht gekomen na hun studie? De meeste alumni waren niet ouder dan dertig en dus niet zo lang geleden afgestudeerd. Ik sprak met een politicoloog die nu verslaggever Midden-Oosten was voor de Trouw. Volgende maand zou hij naar Syrië reizen voor een reportage. Ook sprak ik met een politiek campaigner van FoodWatch, die zich nu vooral bezighield met de alle kwesties rondom de TTIP en de invloed hier van op de consument. Maar er waren ook beleidsmedewerkers uit de Tweede Kamer, lobbyisten, adviseurs van ministeries of de private sector, redacteurs, medewerkers van NGO’s en promovendi. Oftewel: al die politicologen leken het best goed voor elkaar te hebben gekregen.

meme politeia
Oké, deze is wel grappig. Op een hele pijnlijke manier.

Wat gaan we dan verdienen?
Vroeger, toen ik klein was, beantwoorde ik de vraag “wat wil je later worden?” altijd met “rijk” of met “cowboy”. Ik dacht eigenlijk dat ik beide opties had verspeeld door te kiezen voor de studie politicologie. Politicologie is inderdaad geen studie tandheelkunde, maar dat betekent niet dat we slecht gaan verdienen. Het bruto maandsalaris na anderhalf jaar ligt op 2300 euro. Aangezien laatst mijn pinpas werd geweigerd toen ik een broodje kaas wilde kopen in de VU-kantine, vind ik op dit moment dat iemand die 2300 euro verdient gewoon kwalificeert als ‘rijk’ persoon.

Jammer genoeg ligt het gemiddelde salaris van alle universitaire studies wel wat hoger, namelijk op 2600 euro. Maar ach, wat kan je nou weer doen met 300 euro extra? Antwoord: 200 biertjes drinken in de Gieter, een weekje naar Londen of ongeveer vier keer lunchen in de Basket. Ja, oké, 300 euro meer zou dus wel chill zijn geweest. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen. Barack Obama studeerde ook politicologie en hij heeft het nu best goed voor elkaar.

100% kans dat ik dit ga doen als ik mijn eerste salaris binnen heb.

Wat kan ik concluderen? Dat politicologen dus wél een prima baanperspectief hebben. Over het algemeen vinden we redelijk snel een interessante baan mét een prima salaris. Dus: yay voor ons. Het gaat allemaal goedkomen! Uiteindelijk is namelijk het allerbelangrijkst dat je iets doet waar je van houdt… en politicologie is gewoon hartstikke leuk!

politeiadowhatyoulove
WINACTIE: Op de networkborrel van ‘Jonge Politicologen Netwerk’ was ex-politicus Pieter Hilhorst ook aanwezig. Wij mogen zijn boek ‘de belofte’ weggeven, inclusief een persoonlijke boodschap voor de Politeia-lezer. Like dit bericht op Facebook, en mail je naam en adresgegevens naar politeia.vu@outlook.com. Wie weet ben jij straks de trotse bezitter van dit boek!  

Alle feiten komen uit het onderzoek ‘beste banen’ van Elsevier (2015). Wil je het hele onderzoek lezen? Klik dan hier.

Dit artikel is geschreven door Rebekah Simmons, mede-hoofdredacteur van Politeia Magazine, derdejaars studente politicologie en tweedejaars studente culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Lees ook haar artikel over het terrorisme van de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *