7 dingen die je te horen krijgt als je politicologie studeert

Politicologie: het is natuurlijk de leukste studie die er is. Als ik zeg dat ik politicologie studeer, zijn de meeste reacties dan ook enthousiast en lekker standaard (“leuk/chill/tof”).  Toch zullen de meeste politicologie studenten ongetwijfeld ook de volgende reacties ietsje te vaak hebben gehoord:

7. “Klinkt super interessant, maar wat kan je daar mee worden?”
Dit is ook wel de beleefde vertaling van: “Klinkt super interessant, maar ik zou mij alvast inschrijven voor de bijstand als ik jou was”.6. “Ik heb dus echt geen idee wat dat inhoudt”
Dat de studie zo’n beetje letterlijk met ‘politiek’ begint verraad namelijk nog maar vrij weinig.

5. “Op welke partij moet ik de volgende verkiezingen stemmen?”
Deze opmerking beantwoorde ik ooit met: “Ik adviseer Kieskompas”. Het antwoord dat ik kreeg: “Wat voor partij is dat precies?”. Op dat soort momenten begin ik lichtelijk te twijfelen aan het nut van het algemene kiesrecht.

4. “Alle politici zijn landverraders/bloedzuigers/et cetera”
Deze opmerking wordt vaak vervolgd met een boos betoog van pak en beet twintig minuten over het onkunde van alle Nederlandse politici. Aangezien de eerste zes letters van ‘politicoloog’ matchen met ‘politici’ is het ook allemaal onze schuld. Ja, uh, sorry? Vergeef me? Kusje erop?

3. “Dus wat doe je dan de hele dag? Debatteren?”
Jammer genoeg is een studie politicologie toch ietsje meer werk dan je debatclubje op maandagavond. Houd je vast, maar we hebben zelfs studieboeken, colleges én tentamens.

2. “Ben je ook nog van plan een échte studie te gaan doen?”
Politicologie is een intrigerende, actuele en enorm belangrijke studie. Als dat niet echt genoeg is, wat dan wel?

1. “Jij wilt dus minister-president worden”
Dit is by far de opmerking die ik het vaakst te horen krijg. Maar hé, even voor de duidelijkheid: er is meer dan één vacature beschikbaar voor de politicoloog. We kunnen ook altijd nog terecht bij de Macdonalds.

Dit artikel is geschreven door Rebekah Simmons, mede-hoofdredacteur van Politeia Magazine en derdejaars studente politicologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *