Kom ook bij een politieke jongerenpartij!

Wie zegt dat jongeren niet politiek actief zijn? Menno, Niels en Anne zijn alledrie actief bij een politieke jongerenpartij. Maar wat houdt dat precies in? Is het misschien ook iets voor jou? Lees snel hun ervaringen! 

Menno, tweedejaars student politicologie, is Bestuurslid bij de JS Amsterdam:
Sinds juni 2015 ben ik lid van de Jonge Socialisten, dat is nu bijna twee jaar. Gedurende deze twee jaar heb ik bij de Jonge Socialisten veel geleerd, duurzame netwerken aangelegd, en veel mooie momenten beleefd. Ik ben in de periode september- oktober 2015 actief geworden binnen de vereniging. In deze periode kwam ik door discussies in werkgroepen bij mijn opleiding politicologie er achter dat de sociaaldemocraten qua standpunten het dichtst bij mij liggen. Een eerste activiteit bezoeken was daarna een zeer makkelijk te overstappen drempel. De Jonge Socialisten hebben intensief contact met hun leden, en vlak na mijn aanmelding werd ik al benaderd voor een koffie afspraak, waarbij ik het bestuur en de vereniging beter kon leren kennen. In de activiteiten die ik heb bezocht na deze kop koffie heb ik onder andere gesproken met Job Cohen, Ronald Plasterk, Fred de Graaf, Paul Tang, Jeanine Hennis- Plasschaert, en ik zal dit lijstje nog even kunnen vervolgen.

Het lid worden van een politieke jongeren organisatie is iets dat ik iedereen kan aanraden. Een lidmaatschap kan voor iedereen ook andere dingen bieden. Kom je er een alleen voor de borrel? Prima! Wil je alle debatten bijwonen en inhoudelijke discussies voeren? Ook goed. Niets moet, alles mag. De Jonge Socialisten Amsterdam organiseren twee keer per maand inhoudelijke activiteiten en elke laatste vrijdag van de maand een borrel. Daarnaast worden er door de Jonge Socialisten twee keer per jaar congressen georganiseerd. Bij de congressen worden resoluties geschreven die vaak effecten hebben op de landelijke politiek. In juni zal een jonge socialisten congres gehouden worden in Amsterdam waarbij we het thema “eerlijk werk” zal zijn. Ook dit belooft een absolute top activiteit te worden waarbij inhoud, en gezelligheid, gecombineerd worden. Bij wijze van afsluiting zal ik iedereen aanraden om lid te worden van een politieke jongerenorganisatie. Het biedt je netwerken, en ervaringen, die je tijdens het “gewone studeren” niet snel zal vinden, en daarnaast ook een hele hoop gezelligheid.

De Jonge Socialisten zijn sinds 1976 de jongerenpartij van de PvdA. Wil je meer weten over de JS? Kijk dan hier. Wil je lid worden? Neem dan een kijkje op deze pagina

Niels, tweedejaars student B&O, is actief lid bij een regionale JOVD:
Toen ik 21 was kwam ik voor het eerst in aanraking met de JOVD. Ik ging mee met een klasgenoot en medeoprichter van de JOVD  naar een activiteit  en deze verassde mij positief! Politiek heeft toch vaak een beetje een duf imago, maar de JOVD toont voor mij aan dat dat absoluut niet zo hoeft te zijn. Wat mij zo enorm aansprak tijdens deze activiteit was de leuke, gezellige sfeer en de leergierigheid van iedereen. Daarnaast was er nog een afsluitende borrel, hier kwam ik met veel mensen in gesprek die jong, ambitieus en open qua gedachtengoed waren. Dit zorgde voor interessante gesprekken en invalshoeken qua politiek maar ook over actuele activiteiten. Het liberale gedachtegoed sprak mij enorm aan. Nu ik een tijd lid ben van de JOVD kan ik zeggen dat de JOVD is wat ik ervan verwacht had: meer kennis opdoen over de politiek (ook regionaal), leerzame activiteiten en jongeren ontmoeten die een interessante gedachtengoed en mening hebben. De JOVD is een geweldige leerschool. De politiek heeft grote invloed op de samenleving maar ook op elk individu en door mijn lidmaatschap bij de JOVD kijk ik kritischer en met meer kennis naar de politiek en heb ik mezelf als individu goed kunnen ontwikkelen.

Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie is sinds 2000 officieel gelieerd aan de VVD. Wil je meer weten over de JOVD? Kijk dan hier. Wil je lid worden? Kijk dan op deze pagina.

Anne, studente aan de Universiteit van Leiden, is Vice-voorzitter en Dagelijks Bestuurslid Ledenbinding & Ledenwerving van CDJA Nederland: 

Op mijn zestiende werd ik lid van het CDJA. Ik wilde niet alleen maar bezig zijn met ‘ik, mezelf en mijn spulletjes’. Als ik om me heen kijk, zie ik te veel dingen die beter kunnen. Politiek lijkt voor jongeren misschien saai, maar is echt veel te belangrijk om over te laten aan mensen met een vaste baan en een hypotheek. Ik ben CDJA-lid geworden om mee te beslissen over onze toekomst: de toekomst van Nederland, van jongeren en van mijn omgeving. Daarnaast biedt het CDJA mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen; het is een geweldige leerschool. Mijn ervaringen binnen de organisatie neem ik weer mee terug naar werk en studie, waar ik die vaardigheden goed kan inzetten.

Het Christen Democratisch Jongeren Appel is gelieerd aan het CDA. Wil je meer weten over het CDJA? Kijk dan op de website. Lever ook  jouw bijdrage aan de toekomst van het CDJA, doe mee en word lid via ‘word lid’.

pv1pv2pv3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *