Help, welke master ga ik kiezen?

Veel politicologie studenten stoppen niet met studeren nadat ze hun bachelor diploma hebben binnengesleept. De logische vervolgstap? Een master! Maar grote kans dat jij door het grote aanbod aan masters het lastig vindt om er eentje uit te kiezen. En als je graag een politicologie master wilt volgen, blijf je dan hier op de VU of ga je ergens anders heen?  Politeia Magazine helpt je alvast een eindje op weg.  Wij vroegen vijf studenten om te vertellen over hun master, die allemaal goed aansluiten bij een bachelor politicologie. Hoe bevalt hen de master?

Sanne Doeve volgt de master Political Science aan de VU, met als specialisatie Global Environmental Governance:
“Ik ben momenteel bezig met – alweer de laatste loodjes van – mijn Master Political Science aan de VU. Ik wist dat ik na het behalen van mijn bachelor Politicologie (ook aan de VU) een Master in dezelfde richting wilde doen. Er zijn een paar redenen waarom ik voor dit programma aan de VU heb gekozen. In de eerste plaats waren het de afstudeerrichtingen die geboden werden: er is keuze uit vier specialisaties, waarvan elke optie een andere tak van de politicologie onder de loep neemt. Ik heb gekozen voor de track Global Environmental Governance (hoewel mijn keuze eerst International Relations was) en de keuzevrijheid die ik hierin had is voor mij goed geweest. Daarnaast heb je binnen het curriculum zelf ook veel vrijheid om te kiezen aan welke onderwerpen je wilt wijden. Hoewel je altijd aan enige vorm van regels van een vak bent gebonden, is er genoeg ruimte om je eigen ‘expertise’ te ontwikkelen. Ook bevalt het internationale aspect van het programma me erg goed. We zijn een diverse groep van verschillende nationaliteiten, en ik merk dat dat bijdraagt aan de kwaliteit van de colleges. Tot slot vind ik het persoonlijke contact met de academische staf erg belangrijk. Docenten merken je op, weten wie je bent en waar je je mee bezig houdt, en deze kleinere afstand tussen student en docent werkt bevorderlijk voor je persoonlijke en wetenschappelijke ontwikkeling”.

Anneroos van Hardeveld volgt ook de master Political Science aan de VU, met als specialisatie International Relations:
“Na het afronden van de premaster politicologie wist ik al snel zeker dat ik de master IR wilde volgen, vanwege de aandacht voor internationale veiligheidsvraagstukken. En dat bleek een goede keuze! Ondanks dat het geen research master is, staat het doen van onderzoek centraal in de opleiding. Na een theoretische basis moet je al snel zelfstandig aan de slag met het schrijven van research papers. Er komt zelfs geen enkel tentamen aan de pas! Dit zorgt ervoor dat je steeds beter wordt in het schrijven van papers. Wat ik verder zo leuk vind aan de master is dat de docenten je uitdagen om zelf na te denken. Het kritisch beoordelen van literatuur is dan ook een belangrijk onderdeel van de master. En het helpt. De eerste keer dat ik kritiek moest inleveren over een wetenschappelijke paper dacht ik: Wie ben ik om te zeggen wat hier niet goed aan is? Maar tijdens de master leer je dat niet één artikel perfect is en dat het belangrijk is kritisch te blijven over elkaars werk. Dat maakt ook je eigen werk beter! Bovendien mag je regelmatig actief meedenken over welke onderwerpen van belang zijn om te bespreken. Hierdoor kun je richting geven aan je eigen master en je verdiepen in de onderwerpen die jij belangrijk vindt! Tot slot is het een bijzondere ervaring, en vooral heel gezellig, om in een groep studenten te zitten met zoveel verschillende nationaliteiten. Op die manier word je vaak uitgedaagd om internationale vraagstukken vanuit een ander perspectief te bekijken”.

Joseph Dommeck volgt de master Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen:
“Politicologie studeren in Nijmegen is niet de eerste keus van veel Amsterdamse studenten. Nijmegen ligt ver weg, er lijkt minder te doen en het geheel heeft iets weg van een aaneenschakeling van dorpen. Heel iets anders dan het Amsterdam waar je je als student in het hart van de Nederlandse intelligentsia begeeft. Maar toch denk ik dat Nijmegen ook iets unieks te bieden heeft aan de Amsterdamse student. Nijmegen is een echte studentenstad. Het ademt een studentencultuur aangezien Nijmegen een hoog aantal studenten per inwoner telt. Soms vergeet ik zelfs even dat er ook niet-20’ers in de stad wonen. Daarnaast organiseert Nijmegen ook veel concerten, festivals, lezingen en natuurlijk de Nijmeegse Vierdaagse. Je hoeft je in Nijmegen nooit te vervelen.

De master in Nijmegen vind ik zelf van een heel hoog niveau. Natuurlijk hoeft de eerste plaats van de Keuzegids niet alles te betekenen, maar voor ons is het een indicatie dat de kleinschaligheid van onze opleiding werkt. Onze vakgroep is relatief klein en het studentenaantal is relatief laag, maar daardoor kunnen er kleinere klassen zijn en kunnen docenten beter hun stof op elkaar aanpassen. Het komt vaak voor dat je met de docent in een groep van twaalf de literatuur doorspreekt. En tijdens de groepssessies word je door de docent behandeld als gelijke. Dat geeft het gevoel dat je er als jonge academicus toe doet en is – denk ik – uniek voor Nijmegen”.

Amarens Veeneman is studente International Relations aan de UvA:
“Als je passie hebt voor Politicologie, en voor Amsterdam (wat ik allebei te zeerste begrijp) sta je voor de keuze: VU of UvA. Om je daar een beetje in te helpen, zal ik iets vertellen over mijn ervaringen met beide.

Met veel plezier heb ik drie jaar als bachelor student rondgelopen op de VU. Het is relatief kleinschalig, wat een aantal voordelen heeft: je komt vaak bekende tegen, organisatorisch lopen de meeste zaken soepel, en je weet al snel je weg te vinden. Een nadeel van het kleinschalige is dat de opleiding krap bij kas zit. Minder studenten = minder geld. Dit was vooral te merken aan de enorme werkdruk voor docenten. Colleges werden vaak voor grote groepen gegeven, en er was weinig persoonlijk contact doordat niet veel docenten (aanvullende) werkgroepen gaven. Ook werd vaak hetzelfde vak in verschillende bachelor opleidingen gegeven, dus zat je in een zaal met Antropologen, Sociologen, en soms zelfs Communicatie Wetenschappers. Zowel het persoonlijke, als het Politicologie-eigenen, gaat hiermee verloren. Een tweede, en misschien wel belangijker nadeel van weinig geld binnen de opleiding is dat docenten geen tijd hebben om essays en werkstukken na te kijken. Gevolg is dat het overgrote deel van de cijfers die ik voor mijn bachelor heb gehaald volledig gebaseerd is op multiple-choice tentamens. Dit stimuleert een simpele manier van omgaan met kennis, waarbij het stampen van rijtjes meer beloond wordt dan het ontwikkelen van een goed onderbouwde kritische mening. Objectief is de vergelijking aller minst, maar ik heb van verschillende bachelor studenten op de UvA gehoord dat er, ondanks de grotere schaal, veel persoonlijk contact is via werkgroepen, en dat de beoordelingen bijna altijd gebaseerd zijn op essays en werkstukken. Je begrijpt, de interesse om mijn studie te vervolgen aan de UvA was gewekt.

Het argument van de tentamens hoeft niet zwaar te wegen in de keuze tussen de VU en de UvA, want beide masters doen hier niet aan. De beoordeling van studenten is gebaseerd op participatie, presentaties, essays, en vooral: eindscriptie. Dit laatste is wel een groot verschil, want bij de UvA is de scriptie 30 ECTS, start op 1 februari en ligt de omvang tussen minimaal 40 en maximaal 60 bladzijden zuivere tekst. Bij de VU is de scriptie 18 ECTS, kleiner qua omvang, en start later (in periode 4 & 5). Ook een groot verschil is dat je bij de VU allemaal masterstudent Political Science bent, en pas na de eerste periode kiest waar je je in wilt specialiseren (Comparative and European Politics, Global Environmental Governance, International Relations and Transnational Governance, of Policy and Politics). Op de UvA schrijf je je van te voren al in voor een Master track (EU politics and External Relations, International Relations, Political Economy, Political Theory, of Public Policy and Governance). De voornaamste reden dat ik voor de UvA heb gekozen is dat het veel groter is, en dat er dat er dus meer onderwerpen zijn waar specialistische kennis over in huis is. Ook leek een change-of-scenery me leuk en inspirerend. Ik ben nog steeds blij met die keuze, en kan het iedereen aanraden!”.

Youssra Lotfi ging een andere richting op, en volgt nu de master Bestuurskunde aan de VU, met als specialisatie Besturen van de Zorgvernieuwing:
“Mijn bachelorsdiploma Politicologie, met Internationale Betrekkingen als ondertitel, kenmerkt in mijn ogen het beheersen van een bundel aan uitdagingen. De wereld is dynamisch. Op internationaal vlak, maar zeker ook op lokaal gebied. Mijn karakter, ietwat ongeduldig van aard, liet mij kijken naar de mogelijkheid om op korte termijn iets te betekenen voor de lokale context. De master die ik volg aan de VU is dynamisch en dan ook ‘toevallig’ gericht op lokale problematiek en uitdagingen, namelijk ‘Bestuurskunde: besturen van zorgvernieuwing’.

De specialisatie ‘besturen van zorgvernieuwing’ is er dit academisch jaar voor het eerst, maar daar merk ik zelf weinig van. De docenten zijn gepassioneerd en gedreven, de studenten hebben hart voor de zorgsector. Colleges interactief maken is dan ook niet zo lastig. De zorgsector roert eenieder; sla er een willekeurige krant maar op na. Van een prominente lijsttrekker tot aan je eigen oma of je keus voor een passend zorgpakket bij een van die machtige zorgverzekeraars; je hebt er hoe dan ook mee te maken. Ik kijk ernaar uit om na mijn master aan de slag te gaan om er voor te zorgen dat je grootouders de zorg krijgen waar zij recht op hebben, dat ik hoogstpersoonlijk de macht van de zorgverzekeraars zal inperken en dat ik korte lijntjes zal houden met de minister om ervoor te zorgen dat zij van Nederland een land met een ideale zorglandschap maakt”.

Zit jouw perfecte master hier nog niet tussen? Kijk dan ook eens naar:
Law and Politics of International Security – Vrije Universiteit
Leraar VHO Maaschappijleer en Maatschappijwetenschappen – Vrije Universiteit
Philosophy of Law and Governance – Vrije Universiteit
Environment and Resource Management – Vrije Universiteit
Conflict Resolution and Governance – Universiteit van Amsterdam
European Studies: Governing Europe – Universiteit van Amsterdam
Economics and Governance – Universiteit van Leiden
Veiligheidsbeleid en Rechtshandhaving – Universiteit van Leiden
Conflict Studies and Human Rights – Universiteit van Utrecht

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *