Stage in het hart van de Nederlandse Politiek

Ik heb mijn profileringsruimte ingevuld met een stage in de Tweede Kamer. Ik gaf een stage de voorkeur boven de minor om meer praktijk ervaring op te doen en om de politiek van dichtbij mee te maken. Om deze redenen heb ik gekozen voor een stageplaats in het hart van de Nederlandse politiek, in Den Haag, bij een fractie in de Tweede Kamer.

Wat doe je als stagiair?
Ik heb mijn stage gedaan bij Beweging DENK, een nieuwe en kleine fractie onder leiding van Tunahan Kuzu. Werken voor een kleine fractie heeft veel voordelen. Je wordt, zelfs als stagiair, betrokken bij de meeste werkzaamheden van de partij. Ik kreeg twee beleidsterreinen toegewezen, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken. Samen met het Kamerlid die ook over die terreinen gaat bereid je debatten en moties voor, geef je stemadvies en schrijf je de concepten van speeches. In tijden dat er geen debatten zijn ben je bezig met het opbouwen van dossiers voor onderwerpen waar de prioriteiten van de partij liggen. In mijn stage periode waren terrorisme en het vluchtelingendrama de meest actuele onderwerpen voor mijn beleidsterreinen.

Een ander deel van mijn stage bestond uit het bijwonen van werkbezoeken, lezingen en exclusieve voorlichtingen voor de medewerkers van de fracties. Deze activiteiten geven je meer inzicht en breiden je kennis uit. De meest interessante en leerzame excursie was voor mij  het bezoek aan het NAVO hoofdkwartier in Brussel.

Wat heb je er aan?
Rondkijken op het Binnenhof, rondlopen in de wandelgangen van de Tweede Kamer, dagelijks politici spreken en meedenken over de partijlijnen. Natuurlijk zijn dit ervaringen die voor een politicologie student een grote waarde hebben. De theoretische kennis die ik de afgelopen twee jaar heb opgedaan tijdens mijn studie kwam erg goed van pas tijdens mijn stage. Het zorgde in eerste instantie voor een beter functioneren binnen het beleidsteam van de fractie, omdat ik qua denk- en discussieniveau kon meekomen. Daarnaast werd ik uitgedaagd om mijn theoretische kennis in te zetten, om zodoende concrete en praktische ideeën te ontwikkelen voor het beleid van de partij.

Dit bracht twee voordelen met zich mee. Ten eerste leerde ik op een actieve manier na te denken over de dagelijkse politiek en de actuele problemen die zich daar in voordoen. Ten tweede verbeterde en ontwikkelde mijn politieke visie en kennis. Als een stagiair bij een Tweede Kamerfractie heb je namelijk makkelijk toegang tot veel informatie die je in de media of op televisie niet snel zal tegenkomen.

Aanrader!
Al met al is een stage in de Tweede Kamer erg leerzaam, goed voor je verdere ontwikkeling en zowel theoretisch als praktisch. De ervaringen die je op doet tijdens zo’n stage in Den Haag maak je nergens anders mee!

Dit artikel is geschreven door Gundogdu Demirturkoglu, derdejaars student politicologie. Benieuwd naar de standpunten van Beweging DENK? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *