Stage bij de VVD

Stage lopen bij een politieke partij, hoe is dat nou? We vragen het aan Lars Schoof, derdejaars student politicologie, stagiair bij de afdeling strategie op het VVD Partijbureau. Lars was op het moment van het interview bezig met de laatste dagen van zijn stage, een goed moment om eens aan hem te vragen hoe hij deze stage ervaren heeft!

Hoe ben je op het idee gekomen om stage te gaan lopen bij de VVD?
“Net zoals iedereen heb ik in het tweede jaar een keuze moeten maken wat ik met mijn profileringsruimte wilde gaan doen. Studeren in het buitenland leek me fantastisch, maar de gehele administratieve rompslomp ging mij wat te ver. Een minor doen zag ik niet zo zitten, omdat ik niet zo snel een minor kon vinden die ik echt leuk vond. Omdat ik mijn stage geheel zelf kan uitzoeken, was ik hierover erg positief gestemd. Ik heb de vacature voor deze stage bij het cluster strategie gevonden op de stagemarkt op de VU. Ik heb toen na een tijdje besloten om hierop te solliciteren. Na een tweetal gesprekken met de medewerkers van het cluster en iemand van talentmanagement kreeg ik het mooie nieuws dat ik aangenomen was”.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van een stagiair op het partijbureau van de VVD eruit?
“Ik loop ’s morgens om half 9 het kantoor binnen, nadat ik kwart over 7 van huis ben vertrokken richting Den Haag. Ik begin de dag met het doorlopen van mails die ik binnen heb gekregen de avond ervoor. Als deze zijn afgewerkt, ga ik verder met de actiepunten die tijdens het clusteroverleg zijn opgesteld. Dit clusteroverleg vindt een keer in de week plaats en hierin worden de afgelopen week en de komende weken doorgesproken. De uitkomst van dit overleg wordt dan vertaald naar actiepunten. Meestal volgt er halverwege de dag een afspraak waarbij ik aanwezig moet zijn. Na de afspraak ga ik verder met de actiepunten. Gedurende dag komen er altijd wel mails en telefoontjes binnen met vragen of ‘tussendoortjes’. Rond 5 uur vertrek ik weer naar Rijsenhout”.

Den_Haag_Binnenhof
Den Haag: geen verkeerde plek om te mogen werken.

Wat was het hoogtepunt tijdens je stageperiode?
“Een hoogtepunt was het najaarscongres op 28 november. Tijdens dit congres werd er door de leden gestemd over de aankomende interne veranderingen binnen de VVD. Mijn cluster is lang bezig geweest met het voorbereiden van deze veranderingen. Hiernaast was ook de Open Dag een succes. Tijdens deze dag hadden Liberalen de mogelijkheid om kennis te maken met de Tweede Kamer en de partij. Dit is het eerste project waarmee ik aan de slag ben gegaan, dus het was erg tof om dit hele traject te kunnen afsluiten met een goedlopend einde”.

Waren er ook dingen die je misschien iets minder leuk vond?
“Het feit dat je soms in je weekend moet werken is op het eerste gezicht wat minder leuk, maar wanneer je eenmaal bezig bent valt het wel mee. Ook was de reistijd niet altijd even fijn, omdat je toch 3 uur kwijt bent per dag met pendelen”.

En niet onbelangrijk: heb je ook nog dingen geleerd tijdens je stageperiode?
“Naast het feit dat je leert om lange dagen te maken, heb ik vooral geleerd om te werken onder constante druk. Met studeren zijn er weken waarin er relatief weinig gedaan hoeft te worden, terwijl met het meedraaien op het partijbureau er continu van je wordt verwacht dat je presteert. Dat kan heel vermoeiend zijn, maar daar leer je wel mee omgaan. Daarnaast leer je om echt in team verband te werken. Doordat ik met vrij grote projecten bezig ben geweest, waren er ook altijd veel personen bij betrokken. Dit maakt duidelijke communicatie en afstemming erg belangrijk. Hierin heb ik echt vooruitgang geboekt. Je moet niet bang zijn om op iemand af te stappen”.

Tot slot: heb je wellicht nog tips voor onze lezers?
“De belangrijkste tip die ik kan geven is dat je als je stage gaat lopen, je er ook vol voor gaat. Op deze manier haal je het meest uit je stage en zal je ook het meeste leren”.

Ook stage lopen bij de VVD? Neem dan hier een kijkje! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *