Alles over het PiP Congres 2016

Op vrijdag 15 april 2016 vindt het vijfde PiP Congres plaats! Het thema dit jaar is “America: The Greatest Nation on Earth?”. Na een uitverkocht CREA in 2015 is de locatie dit jaar het prachtige Academiegebouw in het historisch centrum van Leiden.

Afgelopen jaren zijn veiligheid, privacy en terrorisme besproken, dit jaar gaat het over de Verenigde Staten. De presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten vinden dit najaar plaats, en de voorverkiezingen zijn al in volle gang. Met de vele opvallende kandidaten rest ons de vraag: wie wordt de volgende machtigste persoon op aarde? Maar… mogen wij deze persoon nog steeds de machtigste noemen? Met opkomende mogendheden als China en Rusland, en een steeds meer verbonden Europa lijkt de machtspositie van Amerika op het wereldtoneel namelijk enigszins te wankelen. Het land dat nog geen vijftien jaar geleden de War on Terror naar het Midden-Oosten bracht, lijkt nu niet zo zekere meer te zijn van haar rol in de wereld. Ook de eens zo gekoesterde American Dream lijkt onder druk te staan met de steeds duidelijker wordende sociale ongelijkheid, aangevoerd door bewegingen als Black Lives Matter. Heeft de Amerikaanse vrijheid dan toch het onderspit gedolven aan de Europese welvaartsstaten? Al deze vragen en meer zullen beantwoord worden op het PiP Congres 2016, ben jij erbij?

De dag is opgebouwd uit vijf onderdelen waarin steeds een ander subthema centraal staat. Er worden verschillende sprekers uitgenodigd die vanuit hun eigen onderzoeksgebied, werkterrein en/of ervaringen hun visie op dat thema uiten. Onder anderen VU-docent Naná de Graaff zal over China spreken, André Krouwel behandelt ‘zijn’ Kieskompas en het electorale landschap van de VS, Han ten Broeke over spreekt over de VS en het Midden-Oosten en Fred Teeven zal gaan debatteren over TTIP.

Het PiP Congres is dus al aan haar zesde editie toe en begint een ware traditie voor politicologiestudenten te worden. Sprekers in het verleden zijn onder meer SP-Kamerlid Harry van Bommel, Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp en VVD-politicus Frans Weisglas geweest. Ook hebben we samengewerkt met organisaties als Bits for Freedom, de G500, de AIVD, het Montesquieu Instituut en de NKWP. Het congres wordt georganiseerd door politicologiestudenten, voor politicologiestudenten. Studieverenigingen SPIL uit Leiden, ismus uit Nijmegen, studievereniging Machiavelli, en natuurlijk ons eigen faculteitsvereniging EOS slaan de handen ineen om voor alle leden én andere geïnteresseerden een interessante dag te organiseren. Zoals gezegd is dit jaar Leiden de gaststad, maar we hopen dat er namens EOS en de VU veel aanwezigen zullen zijn. Vorig jaar vond het congres plaats in een uitverkocht CREA, en dit jaar verwachten we eenzelfde succes!

Zoals gezegd is de locatie van het congres het historische Academiegebouw van de Universiteit Leiden. De dag begint om 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur. Er is een lunch break (geheel verzorgd!), gedurende de dag staan er verschillende drankjes klaar, en na afloop kan er geborreld worden. Dit alles kost je slechts €5,-.

Het congres biedt een verdiepende blik op een relevant thema binnen de politicologie en is daarnaast een uitgelezen mogelijkheid om in contact te komen met interessante experts out there en politicologiestudenten van andere universiteiten. Kortom, het PiP Congres: de Politicoloog in Perspectief. Neem een kijkje op onze website en Twitter, en geef ons een like op Facebook en zet jezelf op aanwezig!

Facebook PiP Congres en PiP Congres 2016
Website www.pipcongres.nl
Twitter @PiPCongres en #PiP2016
Mail info@pipcongres.nl

Namens EOS zijn Megiel Kerkhoven (Penningmeester) en Veerle Voermans (Voorzitter) betrokken bij de organisatie van het PiP Congres 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *