Politicologen over hun minor: “Uitdagend, maar ook erg leerzaam!”

Het afgelopen halfjaar heeft Politeia Magazine allerlei verhalen gedeeld van politicologen die een semester in het buitenland studeerden of stage liepen. Maar dit is natuurlijk niet de enige manier waarop je je vrije keuzeruimte in je derde jaar kan invullen. Wat ook kan? Een minor volgen! Drie derdejaars studenten bleven in Nederland en kozen voor deze optie. Voor Politeia delen zij hun ervaringen….raden ze hun minor aan of bleek het een fiasco?

Minor Economics
Wie? Veerle Voermans, derdejaars studente politicologie.
Waar? Vrije Universiteit.
Vakken: Development of Macroeconomic Thought; Foundations of Microeconomics; Business Cycles and Stabilization Policy; Structural Policy; Applications in Economic Policy: Policy Analysis, Formulation and Evaluation

De minor in ‘Economics’ is de toevoeging die ik zocht aan mijn bachelor politicologie. Ik heb economie altijd al enorm interessant en leuk gevonden. Het zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in de werking van de economie, op micro en macro niveau. Daarnaast is empirische analyse van economische data erg belangrijk. 

De vele docenten die bij de minor betrokken zijn en de gastsprekers die langs kwamen spraken mij erg aan.

De docenten hebben zelf een erg interessante achtergrond. Zo kregen we les van docenten die zelf werken bij de Europese Centrale bank, de Nederlandse bank en het IMF en kwamen er ook vele interessante gastsprekers langs tijdens colleges om actuele casussen te presenteren. 

Het onderwijs in de minor is erg anders dan bij politicologie. Je volgt wel twee vakken tegelijk maar deze vakken bevatten ieder twee keer in de week college, een keer een werkgroep en een wekelijkse opdracht. Alles is verplicht! Daarnaast debatteren, presenteren en schrijven we ook veel, vanuit de economische kennis die we hebben opgedaan. Zo heb ik gedebatteerd over de oplossing voor de Griekse schuldencrisis en schrijf ik een paper over ‘marriage and unemployment in India’. De minor is een grote uitdaging voor mij maar heeft me nu al veel geleerd!

honger3

Minor Freedom from Hunger
Wie? Rebekah Simmons, derdejaars studente politicologie.
Waar? Universiteit van Wageningen.
Vakken: Food Crisis: the Big Picture; Law and Public Power; Global Food Security; Food, Nutrition & Human Rights; Humanitarian Aid and Reconstruction.

Weinig politicologen zullen het met mij eens zijn, maar het vak Development & Globalization vond ik één van de leukste vakken uit mijn tweede jaar. Ik wilde in mijn minor dan ook graag meer leren over ontwikkelingslanden en had een specifieke interesse voor het hongerprobleem in de wereld. Waarom sterven er nog steeds miljoenen mensen aan de gevolgen van te weinig eten/drinken van goede kwaliteit, terwijl er genoeg eten in de wereld is? En hoe gaan we er voor zorgen dat iedereen in de nabije toekomst gevoed kan worden, zelfs als de wereldbevolking een paar miljard in omvang toeneemt?

De minor is interdisciplinair. Je kijkt naar het voedselvraagstuk vanuit verschillende disciplines: juridisch, economisch, sociaal-wetenschappelijk en biologisch. Politieke thema’s komen ook genoeg aan bod, zoals de rol van de internationale gemeenschap tijdens een voedselcrisis en de schending van mensenrechten door overheden.

Het is enorm interessant om met zoveel verschillende onderwerpen aan de slag te gaan, maar daardoor ook wel pittig. In vele onderwerpen van deze minor heb ik totaal geen basis. Als ik een tentamen-vraag krijg over de intensificatie van de landbouw en het antwoord niet weet, dan heb ik weinig andere kennis om op terug te vallen. Daarnaast heeft Wageningen enorm veel werkgroepen. Zo had ik een vak waarin ik iedere dag ruim vier uur verplichte werkgroep/college had. Een minor buiten je eigen discipline én op een andere universiteit volgen is dus wel wat harder werken. Maar ik leer in korte tijd enorm veel en raad deze minor dan ook iedereen aan!

Minor International Security
Wie? Kevin Benning, derdejaars student politicologie.
Waar? Vrije Universiteit.
Vakken: Politics of International Security, Security and Policing; Ethics and Integrity of Governance; Law of International Security; Research Paper International Security.

Ik heb gekozen voor de minor International Security omdat internationale veiligheidsvraagstukken en machtsverhoudingen mij erg interesseren. Wat is er gaande, hoe kun je naar verschillende situaties kijken en wat zijn de oorzaken en gevolgen? De minor bestaat uit vijf vakken en de minor wordt afgesloten met een research paper waarvan je het onderwerp zelf mag bepalen. Het zal per student verschillen welk vak je het meest interessant vindt, maar zelf vond ik Politics of International Security erg interessant. Tijdens dit vak werd op een globaal niveau gekeken naar machtsverhoudingen, door middel van verschillende visies. Helaas was er in periode twee geen vak dat hier verder op in ging. Dit kun je zelf echter compenseren met de research paper. Al met al bevalt deze minor mij erg goed!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *