Amsterdam Centre for Political Thought brengt politieke theorie naar studenten

In het voorjaar van 2015 is het Amsterdam Centre for Political Thought opgericht. Politeia sprak met Thijs Bogers, docent geschiedenis van de politieke theorie aan de VU en initiatiefnemer van Politeia, over het Centre en de Jos de Beus-lezing van 19 november aanstaande.

Bogers is medeoprichter van het Centre en kwam op het idee naar aanleiding van zijn ervaringen als Masterstudent in Londen. Hij vertelt: ‘In Londen is het veel meer de norm om als student aanwezig te zijn bij seminars. Zodoende wordt het contact bevorderd tussen academici en studenten. Wij willen als Centre studenten de mogelijkheid geven om het gesprek aan te gaan met prominente internationale wetenschappers op het gebied van de politieke theorie.’ Daarnaast wil het Centre intellectuele kruisbestuiving bevorderen tussen studenten en academici van verschillende wetenschappelijke disciplines. Om deze doelstelling te verwezenlijken zijn van zowel de Vrije Universiteit Amsterdam als de Universiteit van Amsterdam de afdelingen Rechten, Filosofie, Geschiedenis en Politicologie en Bestuurswetenschap betrokken bij het Centre, alsmede het Duitsland Instituut Amsterdam. Hoewel op al deze afdelingen politieke theorie wordt behandeld gaat men nog niet altijd het gesprek aan met elkaar. Daar hoopt het Centre verandering in aan te brengen.

De twee opvallendste activiteiten van het Centre zijn de ZuidAs Masterclass, die in het voorjaar van 2016 voor het eerst plaats gaat vinden aan de VU, en de Jos de Beus-lezing, waarvan de eerste editie op 19 november aanstaande plaatsvindt. Spreker van de lezing is Jan-Werner Mueller (Princeton University) die een veel gelezen boek over de geschiedenis van het denken over democratie in het Europa van de twintigste eeuw heeft geschreven: Contesting Democracy. Political ideas in twentieth century Europe (2011). Muellers lezing heeft als titel What is Populism? en hij zal motiveren dat populisten wel degelijk de capaciteiten hebben om te regeren.

De lezingenreeks is opgedragen aan de in 2013 overleden Jos de Beus, hoogleraar Politieke Theorie aan de UvA en columnist van het tv-programma Buitenhof. Bogers studeerde af bij De Beus: ‘Ik heb mijn bachelorscriptie bij Jos de Beus geschreven en ik had gedurende mijn studie altijd erg veel waardering voor hem. Na zijn overlijden ontstond al snel bij mij het idee voor een lezingenserie in zijn naam.’

De Jos de Beus Lecture vindt plaats op donderdag 19 november, van 16.00 tot 18.00 uur. Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 229-231, Amsterdam. Toegang is gratis, aanmelden niet nodig.

Dit artikel is geschreven door Veerle Voermans, derdejaars studente politicologie en mede-hoofdredacteur van Politeia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *