Universitair hoofddocent en lid van de Eerste Kamer: gaat het samen?

Bastiaan van Apeldoorn, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en opleidingsdirecteur van de opleiding politicologie aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, is sinds juni 2015 Senator in de Eerste Kamer voor de SP. De vraag is of deze twee functies niet met elkaar in conflict zijn. Van Apeldoorn zelf vindt van niet: ‘’Ik ga hier niet opeens anders college door geven.’’

Gaat het samen?

Van docenten wordt doorgaans een objectieve houding verwacht, zodat ze studenten verschillende perspectieven kunnen laten zien en niet hun eigen mening opdringen. Van politici hebben daarentegen juist een uitgesproken mening nodig. Gaan deze twee functies dan wel samen? Zelf is Bastiaan van Apeldoorn van mening dat zijn positie als Eerste Kamerlid geen invloed heeft op zijn positie als docent aan de VU: ‘’Waardenvrije wetenschap bestaat sowieso niet, zeker niet bij politicologie, dus ik vind niet dat het een probleem is als een docent zijn mening laat doorschemeren. Het wordt pas een probleem als een docent niet meer de verschillende kanten van een verhaal laat zien en alleen nog maar zijn eigen visie oplegt, maar dat doe ik niet. Bovendien vind ik ook dat een kritische student zelf in staat moet zijn om onderscheid maken tussen de mening van de docent en andere visies.’’

Kritische studenten

Als opleidingsdirecteur, hoofddocent én politicus ziet Van Apeldoorn het liefst kritische en actieve studenten: ‘’Als politicus wil je het liefst een levendige democratie en demonstrerende studenten horen daar ook bij.’’ Wel vindt hij dat studenten de afgelopen jaren passiever zijn geworden. Studenten willen wel verandering, maar hebben minder tijd en zin om die veranderingen door te voeren. Van Apeldoorn: ‘’Dat is jammer, want zeker als opleidingsdirecteur vind ik het belangrijk om te horen wat er goed gaat en wat niet. Maar als er dan wat georganiseerd wordt, zoals een borrel waarop studenten hun mening kunnen laten horen, krijg je niet altijd de opkomst waar je op hoopt. Al wil ik hierbij wel zeggen dat steeds meer studenten wel hun interesse en betrokkenheid tonen.’’

Dit artikel is geschreven door Eva Sistermans (21), derdejaars politicologiestudent. Momenteel is zij bezig met een minor journalistiek.