Grootste stroomstoring ooit heeft ook gevolgen voor de Vrije Universiteit van Amsterdam

Vrijdag 27 maart 2015 Een van de grootste stroomstoringen in de Nederlandse geschiedenis, die volgens de Noord-Hollandse netbeheerder Liander meer dan een miljoen huishoudens beïnvloedde, trof ook de Vrije Universiteit in Amsterdam. De stroomstoring zorgde voor veel vertragingen rondom Schiphol, kantoorgebouwen gingen eerder dicht en het openbaar vervoer lag enkele uren overhoop. Voor de Vrije Universiteit betekende het onder andere dat veel tentamens niet door konden gaan.

 Tentamens afgelast

Alle eerstejaarsstudenten van de Faculteit Sociale Wetenschappen zaten vanaf kwart voor negen aan het digitale tentamen Beschrijvende en Inferentiële Statistiek in de TenT. Rond tien over half tien viel de stroom uit en hier hadden ze in de TenT ook last van. De surveillanten konden op dat moment ook nog maar weinig informatie verschaffen, maar eisten dat iedereen stil moest blijven voor de tentamens die wel op papier werden afgenomen. Even later werd het tentamen ter plekke afgelast. Ook de tweede groep studenten, die het tentamen om twaalf uur moesten maken, kreeg te horen dat het tentamen was afgelast. Het niet door kunnen laten gaan van verschillende tentamens was overmacht, de studenten van wie tentamens waren afgelast hebben inmiddels een bericht ontvangen met verdere informatie over een nieuw moment voor het tentamen. Jeroen, student Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, baalt enorm omdat hij nu later alles nog een keer moet doen, maar aan de andere kant vindt hij extra tijd om de lastige stof te bestuderen ook niet erg. De tentamens van de Vrije Universiteit in de RAI hebben wel plaats gevonden.

 Problemen op de Vrije Universiteit

De noodstroomvoorzieningen op de Vrije Universiteit zijn die dag gebruikt en hebben naar behoren gewerkt, vanaf elf uur deden verschillende system het alweer waardoor de problematiek mee viel. Afgelopen maandag waren er nog enkele problemen met Outlook op de Vrije Universiteit als gevolg van de stroomstoring, maar ook die zijn inmiddels weer opgelost.

  Onderzoek naar de stroomstoring

Naar aanleiding van de grootschalige stroomstoring heeft Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie (VVD), na afloop van de ministerraad gezegd dat er onderzoek moet worden gedaan. Volgens Van der Steur moeten er lessen uit de storing worden getrokken voor de toekomst. Het resultaat van het onderzoek naar de stroomstoring kan echter nog enkele weken, misschien zelf maanden, op zich laten wachten volgens de Netbeheerder. De VVD wil weten hoe dergelijke storingen in de toekomsten kunnen worden voorkomen en hoe stabiel het netwerk is. D66 wil enkele Kamervragen stellen met betrekking tot de publieke omroep, omdat tijdens de stroomstoring alleen de radio en tv het middels noodstroomvoorziening deden. De site van de NOS werkte helemaal niet.